Blad composteren
Bladeren zijn een rijke bron van voedingsstoffen voor planten en kunnen worden omgezet in waardevolle compost. Door bladeren te composteren, kunnen tuinders hun eigen bodemverbeteraar maken en tegelijkertijd afval verminderen.
Het maken van bladcompost is eenvoudig en kan in de herfst worden gestart wanneer de bladeren beginnen te vallen. Verzamel de bladeren en hak ze in kleinere stukken om het composteringsproces te versnellen.
Voeg eventueel wat materialen toe, zoals koffieprut of (zeealgen)kalk om het composteren of de compost te bevorderen. Plaats de materialen op een schaduwrijke plek en zorg ervoor dat ze vochtig blijven en goed belucht worden.
Na enkele maanden zal de compost klaar zijn om te worden gebruikt in de tuin. Bladcompost is een uitstekende bodemverbeteraar en kan worden gebruikt om de grond te verrijken en de groei van planten te bevorderen.
Voordelen
• Bladcompost is rijk aan voedingsstoffen en organisch materiaal, wat de bodemstructuur en -vruchtbaarheid verbetert.
• Het composteren van bladeren is een duurzame manier om afval te verminderen.
• Het bespaart een hoop kosten een zak bladcompost kost al snel € 5,-
Nadelen
• Duurt relatief lang, je bent zo enkele maanden tot een jaar verder.
• Alleen bladcompost maken is waarschijnlijk te weinig als enige voedingsbron. Doordat het voornamelijk koolstof is en weinig stikstof kan je het het best aanvullen met organische compost.
Stappenplan voor bladcompost
Stap 1 Verzamel de bladeren
Verzamel bladeren van bomen, struiken en planten uit je tuin. Kies bladeren die niet ziek of besmet zijn en vermijd bladeren die behandeld zijn met pesticiden.
Stap 2 Hak de bladeren klein:
Hak de bladeren in kleine stukjes van ongeveer 5-10 centimeter lang. Dit zal het composteringsproces versnellen. Je kunt de bladeren ook op het gazon leggen en er met de grasmaaier overheen rijden! Het beetje gras wat mee komt is geen probleem!
Stap 3 Vul de zak:
Vul een grote zak (bijvoorbeeld een vuilniszak) met de gehakte bladeren. Voeg indien gewenst andere organische materialen toe, koffieprut is een geweldige toevoeging; een handje kalk zorgt voor een minder hoge pH.
Stap 4 Maak de compost vochtig:
Bevochtig de bladeren lichtjes met (regen)water. De compost moet vochtig zijn, maar niet te nat.
Stap 5 Sluit de zak af:
Sluit de zak af en schud deze voorzichtig om de compost te beluchten. Zorg ervoor dat er voldoende luchtcirculatie is om het composteringsproces te bevorderen. (ook aan de onderkant, dan kan het bodemleven nog een handje helpen!
Stap 6 Plaats de zak op een geschikte locatie
Plaats de zak op een goed geventileerde en zonnige plek, maar niet in de volle zon. Zo kan de compost optimaal composteren zonder uitdrogen.
Stap 7 Controleer regelmatig:
Het is belangrijk om regelmatig de vochtigheid en beluchting van de compost te controleren. Voeg water toe als dat nodig is en schud de compost om de beluchting te verbeteren.
Als je denkt dat je dit misschien vergeet, dan kunnen de gaten aan de bovenkant van de compostbak helpen om water binnen te laten komen. Dit kan echter wel iets langer duren voordat de compost de gewenste vochtigheidsgraad bereikt. Maar soms is het beter om een beetje lui te zijn dan moe!
Stap 8 Laat de compost rijpen:
Laat de compost ongeveer zes maanden tot een jaar rijpen, afhankelijk van de omstandigheden. De compost is klaar voor gebruik als het er donker en kruimelig uitziet en een aangename aardegeur heeft.
Wel
- Bladeren (bij voorkeur gemengd)
- Bosgrond
- Compostthee (zie worm composteren)
- (Zeealgen) Kalk
- Koffiedik & filters
- Regenwater
Niet
- Keukenresten
- Alleen eiken, beuken of plataanblad
Nog een leuke TedTALK over (blad)composteren!
Locatie
Bladcompost maken in zakken is een handige en duurzame manier om afval te verminderen en de bodem te verbeteren. Maar waar is de beste plek om deze zakken te plaatsen?
Het antwoord: op een goed geventileerde en zonnige plek, maar niet in de volle zon. Zo kan de compost optimaal composteren zonder uitdrogen.
En wist je dat je deze zakken ook kunt gebruiken om vorstgevoelige planten te beschermen?
Leg de zakken eenvoudigweg rond de wortelbasis van je (kuip)planten en gebruik ze als vorstweringsdeken. Zo profiteer je dubbel van je bladcompost!
Gebruik van bladcompost
Na een goed verteringsproces, kun je deze compost in het voorjaar gratis gebruiken. Hoewel bladcompost minder voedingswaarde heeft dan gewone compost, bevat het nog steeds een breed scala aan mineralen en sporenelementen, evenals organisch materiaal dat de bodemstructuur en het vermogen om water vast te houden verbetert.
Als je op zoek bent naar een natuurlijke en voedselarme bodemverbeteraar voor je tuin, is bladcompost een geweldige keuze. Het kan worden gemengd onder potgrond en verdeeld worden over (moes)tuingrond om het bodemleven te verbeteren en de groei van planten te stimuleren. Om bladcompost goed te gebruiken, strooi je het uit en hark je het lichtjes in de grond.
Het kan ook worden gebruikt als mulch om onkruidgroei te verminderen en vocht vast te houden.
Nog meer weten over composteren?
Toch meer van het fysiek lezen?
Dit boek biedt uitstekende uitleg over composteren en meer, inclusief chemische reacties, de C/N-verhoudingen van materialen en andere belangrijke aspecten.
Het is een onmisbare literatuur voor iedereen die geïnteresseerd is in het verbeteren van hun bodem en het creëren van hoogwaardige compost.