De Compostbrigade is een burger initiatief. Wij zijn een groep enthousiastelingen met een groen hart die hun kennis over composteren op vrijwillige basis graag willen delen met zoveel mogelijk inwoners. Ons doel is om zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met thuis composteren, bewustwording te vergroten, laten zien hoe leuk het is om te doen en hoe je op een toegankelijke manier echt een bijdrage kan leveren aan een gezondere en groenere wereld!
Om onze beweging zo groot mogelijk te laten worden hebben we vrijwilligers nodig!
Mensen die helpen om onze doelstelling te behalen. Dit kan op allerlei manieren!
Bijvoorbeeld je handen uit de mouwen steken bij het helpen plaatsen van compostbakken, tegels uit de tuin halen bij mensen zodat we een groener Raalte krijgen, helpen organiseren van events en informatie bijeenkomsten of sponsor worden zodat we nog meer mensen kunnen helpen.
Uiteraard zijn andere ideeën en samenwerkingen ook van harte welkom!
Stuur een email naar info@compostbrigade.nl en wordt ook compostbrigadier!
Samen maken we Raalte de meest duurzame en groene gemeente van Nederland!
Compost maken is een natuurlijk proces en kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de omstandigheden. De ideale temperatuur voor het composteren ligt tussen 50 en 60 graden Celsius. Door de compost regelmatig om te draaien en te beluchten, versnelt het proces.
Wel: groente- en fruitresten, tuinafval, bladeren, gras, koffiedik, theebladeren, eierschalen en kleine hoeveelheden papier en karton.
Niet: vlees, vis, zuivelproducten, vet, olie, beenderen, ziek plantenmateriaal, houtskool en as van houtskool, gekookt voedsel, kattenbakkorrels en menselijke uitwerpselen.
Er zijn weinig nadelen aan composteren. De enige nadelen zijn dat het enige tijd kost om compost te maken en dat het niet geschikt is voor alle soorten afval.
Stinkt je compostbak toch dan kan het zijn dat je teveel of het verkeerde materiaal hebt toegevoegd. De compost brigade kan ondersteunen bij dit soort zaken.
Een bokashi emmer is een afgesloten systeem en geeft daarom geen geur af. Wanneer je de emmer opent kan er een licht zure geur vrij komen. Als de emmer weer gesloten is is deze ook vrijwel direct weer weg. De emmers kunnen dan ook goed binnen staan in je keuken of bijkeuken. Het heeft de voorkeur dat de emmers op een plek staan waar de temperatuur stabiel is om het fermentatie proces te optimaliseren.
Een wormenhotel geeft vrijwel geen geur af en kan daarom goed binnen staan in je bijkeuken of keuken. Er zijn (online) mooie modellen beschikbaar die niet misstaan in je keuken.
Naast het gebruik van een compostbak kun je ook je keukenafval fermenteren. Fermenteren is het omzetten van keukenafval zonder zuurstof. Hierdoor verteerd het als het ware voor. Dit proces wordt ook veel gebruikt bij voedsel bereidingen. Denk bijvoorbeeld aan zuurkool maken.
De term ‘bokashi’ komt uit Japan en betekent: ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Bokashi maak je in een afgesloten emmer (de bokashi-emmer). Na elke laag afval voeg je micro organismen en wat koolstof toe. Deze micro organismen brengen de fermentatie op gang.
Als de emmer vol is laat je hem een aantal weken afgesloten staan en ga je intussen de tweede emmer verder. Na een paar weken is de fermentatie in de eerste emmer voltooid. De inhoud ziet er nog wel hetzelfde uit!
De bokashi kun je ingraven in de tuin, toevoegen aan je composthoop of in een grote terracotta bloempot op de kop naast een plant of boom zetten. Zo kan het worden opgenomen door de bodem.
Het “sap” wat je regelmatig kan aftappen aan de onderzijde van de bokashi emmer kun je goed gebruiken als plantenvoeding. Dit doe je door het vocht ten minste 1:100 te verdunnen met (regen) water en vervolgens met een gieter aan je planten te geven. Het ruikt zuur. Dit is normaal. Het vocht is vooral een erg goede natuurlijke voeding voor je planten.
Deze manier van “composteren” is ook erg geschikt voor kleine huishoudens en ook wanneer je geen tuin hebt.
Niet helemaal. De kosten zitten verwerkt in je gemeentelijke afvalbijdrage.
Om te beginnen met composteren heb je een compostbak of een composthoop nodig. Plaats deze op een schaduwrijke plek, waar het vochtig genoeg is. Voeg vervolgens organisch afval toe, zoals groente- en fruitresten, tuinafval, bladeren, gras, koffiedik en theebladeren.
Jazeker. Met de bokashi-emmer (waar je je keuken-afval in doet) ‘composteer’ je ook. Dat scheelt enorm kwa afval in je grijze container. In Raalte halen we per inwoner jaarlijks 100 kg restafval (die grijze dus) op. Door te composteren kan nog eens tot 30% van dit afval verminderd worden, want er kan meer verwerkt worden (gekookte groenten, vleesresten, brood, etc) dan dat er in de groene container kan.
Met name over deze 30% maken we hoge kosten: als iets ‘misplaatst’ in de grijze container terecht komt moet het verbrand worden (en probeer maar eens een krop sla te verbranden). Op de groencontainer kan tot 100% bespaard worden.
De grootte van een compostbak kan variëren . Wanneer je voldoende ruimte in je tuin hebt kan je er voor kiezen om er 2 of 3 geschakeld in je tuin te zetten. Heb je minder ruimte in je tuin dan zou je er ook voor kunnen kiezen om samen met de buren compostbakken aan te schaffen, of misschien wel met de hele straat of buurt! De compostbak hoeft geen lelijk obstakel te zijn, maar kan dankzij de materiaalkeuze (van hout of passend kleurend kunststof) mooi in je tuin ‘verdwijnen’.
Ja, je kunt rechtstreeks in compost planten. Compost is een natuurlijke meststof en voedt de bodem op een milieuvriendelijke manier.
Je kunt het hele jaar door composteren, maar de lente en de herfst zijn ideale seizoenen. In de lente beginnen de temperaturen te stijgen, waardoor het composteren sneller gaat. In de herfst is er veel organisch materiaal beschikbaar om te composteren.
Om het composteringsproces te versnellen, moet je de compost regelmatig omkeren. Hoe vaak je moet omkeren, hangt af van de grootte van je composthoop of -bak. Over het algemeen is één keer per week voldoende.
Als je werkt met een compostthermometer tijdens een warm composteringsproces is het wanneer de temperatuur onder de 50C zakt.
Onkruid dat zaden bevat, zoals distels, paardenbloemen, kweekgras en brandnetels, moet niet op de composthoop worden gegooid. Deze onkruiden kunnen ontkiemen en zich verspreiden in je tuin.
De beste plek voor een compostbak hangt af van verschillende factoren. Over het algemeen kun je het beste een plek kiezen die gemakkelijk toegankelijk is en beschut tegen de wind en de zon.
Een goede plek voor een compostbak is bijvoorbeeld in de buurt van de keukendeur, zodat je gemakkelijk je keukenafval erin kunt gooien. Ook is het handig om de compostbak in de buurt van de tuin te plaatsen, zodat je het compost gemakkelijk kunt gebruiken voor de planten.
Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede afwatering van de compostbak en om te voorkomen dat er overtollig water in de bak blijft staan. Het is daarom aan te raden om de compostbak op een verhoogde plek te plaatsen.
Het is ook belangrijk om te zorgen voor voldoende luchttoevoer in de compostbak, zodat het composteringsproces goed verloopt. Zorg er daarom voor dat er ruimte is tussen de compostbak en eventuele muren of schuttingen.
Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de omgeving. Plaats de compostbak bijvoorbeeld niet te dicht bij de buren, om geuroverlast te voorkomen.
TIPS & TRICKS
Handige Tips voor Composteren: Wat kun je toevoegen aan je compostbak?
Composteren is een eenvoudige en effectieve manier om afval te verminderen en rijke voedingsstoffen te creëren voor je tuin. Maar wat moet je eigenlijk toevoegen aan je compostbak? Hier zijn enkele handige tips om het meeste uit je composteerinspanningen te halen:
- Tuinafval: Verzamel al het tuinafval dat je genereert en voeg het toe aan je compostbak. Dit omvat grasresten, dode bladeren en plantensnoei.
- Keukenafval: Niet al het keukenafval kan worden toegevoegd aan de compostbak, maar groente- en fruitschillen, koffiedik en theezakjes zijn allemaal geweldige toevoegingen. Als je een Bokashi-emmer hebt, kun je allerlei soorten keukenafval toevoegen, inclusief vlees- en zuivelproducten.
- Dierenmest: Als je kippen of konijnen hebt, kan hun mest een geweldige toevoeging zijn aan je compostbak. Gebruik alleen het beddengoedmateriaal en niet het strooisel dat erin is gemengd.
- Houtas: Als je een houtkachel of open haard hebt, kun je de afgekoelde houtas toevoegen aan je compostbak. As voegt waardevolle mineralen en voedingsstoffen toe aan de bodem.
- Laagjes: Leg fijn snoeiafval onderaan, zodat er van onderaf meer lucht bij kan.
- Mossen: Mossen nemen meer tijd om af te breken, dus het is het beste om ze te verdelen en in kleine hoeveelheden aan je compostbak toe te voegen.
- Het omploegen van je compost: Wanneer het groeiseizoen voorbij is en je al het tuin- en bladafval hebt toegevoegd, is het tijd om je compost om te ploegen. Door de onderste lagen naar boven te verplaatsen, voeg je meer zuurstof toe aan de mix, waardoor de compost sneller afbreekt.
Door deze tips te volgen, kun je rijke voedingsstoffen voor je tuin creëren en tegelijkertijd afval verminderen.
Veel succes met composteren!