FAQ

De Compostbrigade is een burger initiatief. Wij zijn een groep enthousiastelingen met een groen hart die hun kennis over composteren op vrijwillige basis graag willen delen met zoveel mogelijk inwoners. Ons doel is om zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met thuis composteren, bewustwording te vergroten, laten zien hoe leuk het is om te doen en hoe je op een toegankelijke manier echt een bijdrage kan leveren aan een gezondere en groenere wereld!

Om onze beweging zo groot mogelijk te laten worden hebben we vrijwilligers nodig!
Mensen die helpen om onze doelstelling te behalen. Dit kan op allerlei manieren!
Bijvoorbeeld je handen uit de mouwen steken bij het helpen plaatsen van compostbakken, tegels uit de tuin halen bij mensen zodat we een groener Raalte krijgen, helpen organiseren van events en informatie bijeenkomsten of sponsor worden zodat we nog meer mensen kunnen helpen. 
Uiteraard zijn andere ideeën en samenwerkingen ook van harte welkom!


Stuur een email naar info@compostbrigade.nl en wordt ook compostbrigadier!

 
Samen maken we Raalte de meest duurzame en groene gemeente van Nederland!

Niet helemaal. De kosten zitten verwerkt in je gemeentelijke afvalbijdrage. 

 

Jazeker. Met de bokashi-emmer (waar je je keuken-afval in doet) ‘composteer’ je ook. Dat scheelt enorm kwa afval in je grijze container. In Raalte halen we per inwoner jaarlijks 100 kg restafval (die grijze dus) op. Door te composteren kan nog eens tot 30% van dit afval verminderd worden, want er kan meer verwerkt worden (gekookte groenten, vleesresten, brood, etc) dan dat er in de groene container kan.

Met name over deze 30% maken we hoge kosten: als iets ‘misplaatst’ in de grijze container terecht komt moet het verbrand worden (en probeer maar eens een krop sla te verbranden). Op de groencontainer kan tot 100% bespaard worden.

De grootte van een compostbak kan variëren . Wanneer je voldoende ruimte in je tuin hebt kan je er voor kiezen om er 2 of 3 geschakeld in je tuin te zetten. Heb je minder ruimte in je tuin dan zou je er ook voor kunnen kiezen om samen met de buren compostbakken aan te schaffen, of misschien wel met de hele straat of buurt!  De compostbak hoeft geen lelijk obstakel te zijn, maar kan dankzij de materiaalkeuze (van hout of passend kleurend kunststof) mooi in je tuin ‘verdwijnen’.


Bij het gebruik van compostbakken (ook wel koud composteren genoemd) kun je in ieder geval ongekookte groente en fruitresten en snoeiafval (liefst zo klein mogelijk maken) composteren. Aangevuld met koolstofrijk afval zoals droge bladeren en karton. Ook je koffiedik kun je in de compostbak gooien.

In een bokashi emmer fermenteer je bijna al je keukenafval, inclusief gekookte etensresten, vlees en vet.
 

In een wormenhotel vermijd je ui, knoflook, citroen en hete pepers. Hier kunnen de wormen niet zo goed tegen. Ook zwaar bespoten snijbloemen liever niet aan je wormen voeren. Hier gaan ze van dood.


Naast het gebruik van een compostbak kun je ook je keukenafval fermenteren. Fermenteren is het omzetten  van keukenafval zonder zuurstof.  Hierdoor verteerd het als het ware voor. Dit proces wordt ook veel gebruikt bij voedsel bereidingen. Denk bijvoorbeeld aan zuurkool maken.

De term ‘bokashi’ komt uit Japan en betekent: ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Bokashi maak je in een afgesloten emmer (de bokashi-emmer).  Na elke laag afval voeg je micro organismen en wat koolstof  toe. Deze micro organismen brengen de fermentatie op gang.

Als de emmer vol is laat je hem een aantal weken afgesloten staan en ga je intussen de tweede emmer verder. Na een paar weken is de fermentatie in de eerste emmer voltooid. De inhoud ziet er nog wel hetzelfde uit!

De bokashi kun je ingraven in de tuin, toevoegen aan je composthoop of in een grote terracotta bloempot op de kop naast een plant of boom zetten. Zo kan het worden opgenomen door de bodem.

Het “sap” wat je regelmatig kan aftappen aan de onderzijde van de bokashi emmer kun je goed gebruiken als plantenvoeding. Dit doe je door het vocht ten minste 1:100 te verdunnen met (regen) water en vervolgens met een gieter aan je planten te geven. Het ruikt zuur. Dit is normaal. Het vocht is vooral een erg goede natuurlijke voeding voor je planten.

Deze manier van “composteren” is ook erg geschikt voor kleine huishoudens en ook wanneer je geen tuin hebt.

In een woonwijk zijn vaak al ratten en muizen aanwezig. Een goed opgezette compostbak biedt echter weinig voedsel voor deze dieren. 
Door de compostbakken, boskahi methode en/of je wormenhotel op de juiste manier te gebruiken voorkom je dat je ongedierte aantrekt. De compostbrigade kan helpen bij het geven van uitleg over het juist gebruiken van de verschillende methodes.


Een compostbak die op een goede manier gebruikt wordt stinkt niet. Het kan wel wat ruiken. 
Stinkt je compostbak toch dan kan het zijn dat je teveel of het verkeerde materiaal hebt toegevoegd. De compost brigade kan ondersteunen bij dit soort zaken.

Een bokashi emmer is een afgesloten systeem en geeft daarom geen geur af. Wanneer je de emmer opent kan er een licht zure geur vrij komen. Als de emmer weer gesloten is is deze ook vrijwel direct weer weg. De emmers kunnen dan ook goed binnen staan in je keuken of bijkeuken. Het heeft de voorkeur dat de emmers op een plek staan waar de temperatuur stabiel is om het fermentatie proces te optimaliseren.

Een wormenhotel geeft vrijwel geen geur af en kan daarom goed binnen staan in je bijkeuken of keuken. Er zijn (online) mooie modellen beschikbaar die niet misstaan in je keuken.

TIPS & TRICKS

Hup, er bij op:
Tuin-afval. 
Keuken-afval (niet alles, gebruik daarom de Bokashi-emmer).
Heb je kippen of konijnen? Als je de hokken verschoont: op de composthoop. De mest is extra voeding.
As-resten uit je houtkachel (wel afgekoeld natuurlijk)

 

Tips & tricks:

Leg fijn snoeiafval onderop, zodat er van onderaf zuurstof bij kan.

Mos? Verdeel dat. Het verteert namelijk langzamer.

 

Is het groeiseizoen voorbij en heb je je bladafval toegevoegd? Spit de hoop om: dat wat onderop ligt, haal je naar boven. Nu komt er meer zuurstof bij en verteert de composthoop sneller.